BETT-mässan, del 1

 

British Educational Training and Technology Show

 

BETT, dvs British Educational Training and Technology Show, är världens största mässa för undervisningsteknologi. Mässan hålls i London i slutet av januari, besöks av ca 30 000 med knappa 900 utställare och det du inte hittar här behöver du inte. Eller så finns det inte. Utbudet sträcker sig från sittdynor till dörrlås till routrar till VR-glas för att träna tal med. I den enorma hallen hålls även flera parallella föreläsningar och finländskt var Saku Tuominen och Hundred-org som höll till på huvudscenen och amerikanskan Brianna Owens som gav en utlännings syn på den finska skolan. Vi var tre från från Lyseo som besökte, stegmätaren kunde berätta att det var krävande kroppsarbete.

I Excel-hallen hölls tyngdlyftning, kampsporter och bordtennis under OS, ifall nån råkade följa med dessa. Passagen i mitten är 600 meter lång och utställningshallen lite kortare. Man når Excel med Jubilee, byter til DLR-tåget vid Canning Town och stiger av vid Custom House. Man kan åka Emirates linbana om man vill se på utsikten och promenerar förbi O2-hallen. 

 

 

VR-glas ställdes fram i många olika valörer, de såg närmast identiska ut och kommer sannolikt från samma fabrik. Därmed kan man utgå från att skillnaderna ligger i innehållet och tjänsterna. VR-glas består alltså av en ruta för vardera ögat, så att en stereobild med djupkänsla kan visas. VR-glas ska också innehålla ett gyroskop så att huvudets rörelse styr vilken del av bilden man ser på. Det ger en skenbar bild av att du befinner dig i en bild eller video som har formen av ett klot. 

 

Den enklaste formen att bekanta sig med VR är att köpa Google Cardboard, en papplåda med plats för en telefon, och därefter kan du ladda ner en Cardboard-app och titta på Google Streetview. Flera försäljare av VR-glas hade inget ett innehåll utan erbjöd just Google Streetview och Youtubes 360°-videor. Andra VR-märken hade igen innehållet inbyggt i glasen och de fungerade då helt självständigt men du var beroende av den producentens material. Många ger en lång list på VR-innehåll, men efter en kort testning kunde jag konstatera att en hel del var konstlat, det var synnerligen svårt att se VR-mervärdet. 

 

Vill man vara med kan det räcka att köpa Googles Cardboard för en tia och testa Google-innehåll.