BETT: programmering

 

Programmering

 

Det andra som hade tagit stor del av montrarna var programmeringen. Den första frågan som alltid ställs är: varför.

Svaret är rätt enkelt. Arbetsuppgifter som simpla, farliga, tråkiga, dyra eller annars bökiga att utföra manuellt kommer att i allt högre grad utföras på maskinellt sätt. Det må handla om att hålla ett rör med blodprov i rörelse, ta emot tidsbeställning i telefon, föra bok över besökare, hålla koll på beställda varor, begära feedback från kunder osv. Intresset för att utföra dylika uppgifter minskar samtidigt som uppdragsgivare vill betala allt mindre för tjänsten.

Det är alltså ingen idé att en allmänbildning ger intrycket att dessa maskinella uppgifterna är viktiga att lära sig.

Viktigt är däremot att lära sig tänka hur dessa tråkiga uppgifter kan bli utförda på ett sätt som gagnar alla. Och det är just där programmering kommer in, tankesättet där man ska utesluta att en annan tänkande människa inte gör uppdraget utan du måste själv fundera ut hur en stendum apparat kan misslyckas.

Det var inte direkt brist på alternativ inom programmering, här en variation som bygger på Raspberry, en sk Pi-top och fanns även i laptop-modell. Den gröna lådan har plats för en Rasperry och har även en magnetisk skena för tilläggskort såsom högtalare och i/o-kort genom vilken du kan koppla sensorer och lampor och styra dem via dina egna program. Hela kitet innehåller skärm, Raspberry, tangentbord och mus, men tilläggskorten köper man till. $149 kostar denna CEED-modell.